SİYASAL KATILIM KADEMELERİNİN İNCELENMESİ VE LERNERİN SİYASAL KATILIM KADEMERİNİN DÖNÜŞÜMÜ

Author :  

Year-Number: 2018-7
Language : null
Konu :
Number of pages: 307-315
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Siyaset ve ona karşı birey veya toplumun izlediği tutum ve davranışlar sadece günümüz siyaset biliminin değil tarih boyunca siyasete kafa yoran herkesin üzerinde durduğu bir konudur. Zira birey ve toplum kendisini ilgilendiren her konu ve onun oluşum sürecine müdahil olmak istemektedir. Genel olarak siyasal katılım olarak kavramlaşan bu durum her ne rejim ile yönetilirse yönetilsin tüm devletlerde söz konusudur. Dolayısıyla siyasal katılım sadece demokratik rejimlere has bir durum değildir. Ancak bununla beraber siyasal katılım demokrasinin olmazsa olmazına dönüşmüş durumdadır. Bunun en önemli nedeni halk tarafından yönetim manasına gelen demokrasinin sağlığı açısından en önemli olgu halkın optimum seviyede siyasete katılmasıdır. Bu çerçevede siyasal katılım ile ilgili çalışma yapan bilim insanları kavramı birçok açıdan ele almıştır. Nitekim yapılan tasnif ve taksimlerin en önemlilerinden biri de makalemizin ana konusunu teşkil eden siyasal katılım kademeleridir. Çalışmada siyasal katılım kademelerini toplumsal ve bireysel açıda ele alarak alana katkı yapmış önemli bilim insanlarının siyasal katılım kademeleri üzerinde durulacaktır. Son olarak mevzu bahis bilim insanlarından Lerner’in ortaya koyduğu kademeden bahsedilerek, özellikle yeni katılım araçları ve siyasal katılım kavramının yaşadığı genişleme göz önüne alınarak yeniden kurgulanmaya çalışılmıştır.

Keywords

Abstract

Politics and the attitudes and behaviors of the individual or the society towards it is not only a subject of political science, but also of all those who think about politics throughout history. Because the individual and the society want to be involved in every matter that concerns them and its formation process. This situation, which is generally understood as political participation, is governed by all regimes, whatever it is governed by the regime. Therefore, political participation is not unique to democratic regimes. Nevertheless, political participation has become a must for democracy. The most important reason for this is the participation of the people in politics at the optimum level in terms of the health of democracy which means management by the public. Within this framework, scientists who work on political participation have studied the concept in many ways. As a matter of fact, one of the most important classifications and taksims is the political participation levels which constitute the main subject of our article. The study will focus on the political participation levels of important scientists who have contributed to the field by addressing the political participation levels in social and individual perspectives. Finally, it is mentioned that Lerner, who is one of the scientists, has tried to be reconstructed by taking into account the new participation tools and the expansion of the concept of political participation.

Keywords


  • Aydın A. ve Kahraman Ö. F. (2017). Türkiye’de Kadın Temsili Sorunsalına Kadın Bakanlar Bağlamında Bir Bakış. Yasama Dergisi, “Dünya Kadınlar Günü”Özel Sayısı – I

  • Belli, A. ve Aydın, A. (2012). Yerel demokrasi ve katılım: Kahramanmaraş ve Hatay illerinin karşılaştırılması. II. Bölgesel Sorunlar ve Türkiye Sempozyumu Bildiri Kitabı içinde, 1-2 Ekim 2012.

  • Brodie, E., Cowling, E., Nissen, N., Paine, A. E., Jochum, V. and Warburton, D. (2009). Understanding participation: A literature review. http://pathwaysthroughparticipation.org.uk/wpcontent/uploads/ 2009/09/Pathways-literature-review-final-version.pdf, (Erişim Tarihi: 08.01.2018).

  • Dahl, R. A. (1963). Modern political analysis. New Jersey: Prentice- Hall.

  • Dinç, M. (2002). Bugünün Türkiye’sinde kadınların siyasal katılımı ve katılımı arttırmaya yönelik çözüm önerileri (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta). http://www.involve.org.uk/wp-content/uploads/2011/03/People-and-Participation.pdf, (Erişim Tarihi: 08.10.2016).

  • Kahraman, A. B. (2002). Siyasal katılıma etki eden sosyolojik faktörler (Isparta uygulaması) (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

  • Lerner, D. (1958). The passing of traditional society: Modernizing the Middle East. New York: Free Press.

  • Milbrath, L. (1965). Political participation: How and why do people get ınvolved in politics?. Chicago: Rand McNally College Publishing Company.

  • Olsen, M. E. (1970). Social and political participation of blacks. American Sociological Review, 35(4), 682- 697.

  • Tunç, A., Belli, A., ve Aydoğdu, Y. (2017). Dijitalleşen kamu hizmetleri açısından gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(Kayfor15 Özel Sayısı), 1921-1931.

  • Van Deth, J. W. (2006). What is political participation? Subject: Political behavior, political sociology. DOI: 10.1093/acrefore/9780190228637.013.68. (Online Publication Date: Nov 2016)

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics