PERAKENDE AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE ŞİRKET İTİBARI ŞİRKETE GÜVEN VE MARKA MEMNUNİYETİNİN MARKAYA GÜVEN VE MARKA SADAKATİNE ETKİSİ

Author :  

Year-Number: 2018-6
Language : null
Konu :
Number of pages: 107-122
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Akaryakıt sektöründe, rekabete karşı koymak için müşterileri elde tutmak ve sadık müşteri kitlesi oluşturmak, dikkate alınması gereken önemli konular arasında yer almaktadır. Akaryakıt şirketlerinin sadık müşterilere sahip olmaları, yalnızca satış garantisi sağlamakla kalmayıp, maliyetlerini de azaltmaktadır. Bu çalışmada akaryakıt sektöründe marka sadakatine etki eden değişkenler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma, Gaziantep merkez ilçelerde akaryakıt istasyonlarından hizmet alan 400 tüketiciye, yüz yüze anket uygulaması yoluyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında nicel araştırma yöntemleri uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler çeşitli istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Ayrıca şirkete güven, şirket itibarı ve marka memnuniyeti, marka sadakati oluşturmada marka güveninin aracılık rolü üstlendiği araştırmanın bulgularındandır.

Keywords

Abstract

In the fuel sectors to counter competition, retraining customers and creating a loyal customers are, among the important issues. The loyal customers of fuel companies are not only ensure warranty sales but also describe the cost. The study tried to determine the factors affecting brand loyalty in the fuel sector. The research had carried out through 400 person face-to-face survey, who got service consumers at gas stations in the central district Gaziantep. In the context of the study, quantitative metods was performed. The data obtained from the study methods were studied with various statistical analysis. In addition, the findings of the research reveal that thetrust of the company, reputation of the company and the brand satisfaction, the role of the brand trust in forming the brand loyalty take the role of intermediary.

Keywords


  • Akaryakıt İstasyonları. (2018). Erişim adresi: www.capital.com.tr

  • Akgöz, E. ve Solmaz, B. (2007). Turizm işletmelerinde itibar yönetimi. SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi.

  • Altıntaş, M. H. (2006). Müşteri sermayesi yönetimi (1. baskı). İstanbul: Aktüel Yayınları Alfa Akademi.

  • Benek, H. (2015). Turistik bir destinasyon olarak Göreme Yöresi'nin marka algısı: yabancı tturistler üzerinde bir uygulama (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum).

  • Çokluk, Ö., Şekericioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik SPSS ve LISREL uygulamaları. Ankara: Pegem Akademi.

  • Devrani, T. K. (2009). Marka sadakati öncülleri: Çalışan kadınların kozmetik ürün tüketimi üzerine bir çalışma. Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, 14(3), 407-421.

  • Eren, S. S. ve Eker, S. (2012). Kurumsal sosyal sorumluluk algısının marka imajı, algılanan değer, müşteri tatmini ve marka sadakatine etkisi üzerine bir saha araştırması: X markası örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(2), 451-472.

  • İlhan, M. ve Çetin, B. (2014). LISREL ve AMOS programları kullanarak gerçekleştirilen yapısal eşitlik modeli (YEM) analizlerine ilişkin sonuçların karşılaştırılmas. Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, 5(2), 26-42.

  • İmrak, S. (2015). Marka kişiliğinin; marka imajı, genel memnuniyet ve sadakat üzerindeki etkisi ve cam ev eşyaları sektörü üzerine bir araştırma. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(3), 91-104.

  • Lau, G. T. ve Lee, S. H. (1999). Consumers trust in a brand and the link to brand loyalty. Journal of Marked-Focused Management. 4(4), 341-370.

  • Marka Kişiliği. (2018). Erişim adresi: https://hakanokay.com

  • Öksüz, E. N. (2017). Gaziantep şehrinin destinasyon marka imajı ve destinasyon aidiyeti: Yerli turistler üzerine bir araştırma (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep).

  • Özdamar, K. (2004). Paket programlarla istatiksel veri analizi. Eskişehir: Kaan Kitapevi Yayınları..

  • Sipahi, B., Yurtkoru, E. S. ve Çinko, M. (2010). Sosyal bilimlerde SPSS’le veri analizi. İstanbul: BETA Yayıncılık.

  • Şimşek, Ö. F. (2007). Yapısal eşitlik modellemesine giriş: Temel ilkeler ve LISREL uygulamaları. Ankara: Ekinoks Yayınları.

  • www.umityildirim.com (Erişim tarihi: 03.25.2018).

  • Yıldız, O. (2006). Gençliğin markaya duyduğu güven marka sadakati ilişkinin belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana).

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics